https://vimeo.com/493740256

Uten drømmer blir det ingen forandring

Vi spurte artisten og låtskriveren, Christian Ingebrigtsen, om hva han drømte om. Christian har skrevet låter som har toppet billboard listene over hele verden og turnert Norge og verden rundt med musikken sin. Han har i tillegg et sterkt engasjement for fredsarbeid i Midtøsten.

Hva tenker du når du hører I Have a Dream, Christian?

Det første jeg tenker når jeg hører I have a dream er jo Martin Luther King, og hvordan hans drøm og hans visjon har påvirket og hatt innflytelse på så utrolig mange mennesker. Ikke bare i sin generasjon men i senere generasjoner og fortsatt den dag i dag. At det å tørre å drømme om en bedre framtid, det er ikke forgjeves. Det er noe vi kan gjøre. Og hvis vi ikke tør å sette oss drømmer, da blir det ingen forandring.

«Jeg kan kanskje ikke redde verden eller forandre verden, men jeg kan bety en hel verden for en og en.»

Og det er en av de mest kraftfulle egenskaper vi har som mennesker, tenker jeg. At vi har muligheten til å skape visjoner inne i oss først, og så kan vi faktisk gjøre noe med det! Og så krever det selvfølgelig handling også da.

Hva drømte du om når du var yngre?

Da jeg var yngre drømte jeg om å leve av musikken. Og kunne være med å skape musikk som beveget mennesker og fikk folk til å føle noe. Det var egentlig litt en umulig drøm, for jeg vokste opp og var vel litt annerledes, tror jeg. Jeg følte ikke at jeg var den mest populære på skolen. Det er sikkert mange som føler seg sånn, men jeg hadde et veldig behov for å reise ut i verden i hvert fall og bevise at jeg også kunne være verdt noe. Jeg kunne få til noe jeg også.

Jeg er jo for så vidt et levende bevis på at det er mulig å drømme stort. Som jeg pleier å si, hvis en helt vanlig gutt fra Siggerud som meg, kan ende opp på plakater på ungpikevegger på den andre siden av jordkloden, da er alt mulig. Din drøm er også mulig!

Hvis du skulle drømme for samfunnet idag – hva ville drømmen vært da?

Hvis musikken min kan bety noe for noen. Hvis en sang jeg skriver kan virkelig påvirke noen til å ta den telefonen til noen eller handle litt annerledes enn hvis den sangen ikke fantes – det er da mitt liv er verdt det. 

Hvis jeg kan forlate forlate denne verden et litt bedre sted enn det hadde vært hvis jeg ikke var her, da har jeg lykkes – og det er min drøm!

Christian på scenen sammen med Michael Ochs (US), Alaa Alshaham (PS) og Ohad Hitman (IL) fra supergruppa My Favorite Enemy.

Det kanskje ikke så mange vet er at du har vært engasjert i en fredsprosess i Midtøsten, mellom unge palestinske, israelske og jordanske ledere, de siste seksten årene, og vært med på å skape drømmer om en mer fredfull framtid. Kan du si noe om det?

Ja, jeg ble med i et lederutviklingsprogram for unge ledere i midtøsten i 2004, var det vel. Hvor jeg egentlig bare skulle synge, ha underholdning på en samling her i Oslo. Men så ble jeg invitert med ned på neste samling i Amman i Jordan, og fikk møte alle disse fantastiske menneskene, som aldri hadde truffet hverandre før de møttes i Oslo første gangen på Abildsø Gård. De er et eksempel på at hvis vi ikke møtes og hvis vi ikke snakker sammen – snakker sammen med de som har andre oppfatninger og ideer enn oss, kan vi gå glipp av det å bli overrasket. Vi blir kjent med våre egne fordommer. Vi kan oppdage ting vi ikke visste om de andre. Og så går faktisk det an å skape en felles visjon, for det var det de skulle gjøre, for hvordan de ønsket at framtiden skulle se ut i deres region. Og jeg tror at hvis vi ikke snakker sammen så skjer ingenting, da blir det ingen forandring. 

Christian, hvis du skulle uttrykke en drøm i et par setninger som også inspirere andre til å være med å drømme, hvordan ville du uttrykke den?

Da tenker jeg at vi må se til historien. Alle de, som Martin Luther King, som har våget å drømme. Ja, det var på bekostning av egen sikkerhet og sitt eget liv til slutt, men livet hans har jo også da fått enorm mening for millioner av mennesker – for oss alle egentlig i ettertid. Det er jo sånn med alle drømmer. Hvis vi ikke tør å gjøre noe med den drømmen, ja da skjer det ingenting. Alt begynner med oss.

Jeg kan kanskje ikke redde verden eller forandre verden, men jeg kan bety en hel verden for en og en. Jeg kan bety en hel verden for de menneskene jeg møter i hverdagen.
Jeg kan begynne med meg og så for hvert øyeblikk som jeg opplever som har en positiv effekt så forsterker det drømmen og så kan jeg fortsette å tørre å ta ett steg til. Og min drøm, det er nettopp det at vi får til en verden som er mer rettferdig, som har mer håp, åpenhet. Omsorg for hverandre. Og en verden hvor det er lov å drømme og vi tør å oppmuntre hverandre og unne hverandre å drømme, unne hverandre å lykkes. Også de som vi ikke er helt enige med, eller liker. Det er min drøm.

Det ble to lange setninger det!

Hehe, ja det ble det!